
Höstens godaste - Norsk äppelpaj!
Överraska med en riktig god och vacker äppelpaj på norskt vis. Lite ingefära, kanel och citron lyfter smakerna ytterligare.
Av Caroline Hofberg. Foto: Ove Lindfors
Du behöver
- 150 g kallt smör
- 4 dl vetemjöl
- 0.5 dl florsocker
- 0.5 krm salt
- 1 st ägg
- 0.5 msk vatten
- 1 kg syrliga äpplen
- pressad saft av 1 citron
- 50 g smör
- 5 msk rörsocker
- 2 tsk kanel
- 1 tsk mald ingefära
- ägg + 1 msk mjölk
- 1,5 msk rörsocker
Fyllning
Pensling
Gör så här
Kör smör, mjöl, socker och salt i matberedare. Tillsätt ägg och vatten, arbeta ihop till en deg. Plasta in, låt vila i kylen cirka 45 minuter.
Fyllning Skala, kärna ur och skär varje äpple i 8 klyftor. Lägg dem i en skål med citronsaft, blanda om. Stek dem mjuka i smör, socker, kanel och ingefära. Låt kallna på ett fat.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två bitar, den ena lite större. Kavla ut den stora till en cirkel, cirka 30 cm i diameter. Rulla upp degen på kavel. Rulla ut över en pajform med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ner degen längs kanterna, låt överflödet hänga utanför.
Lägg fyllningen i skalet.
Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel. Vispa ihop ägg och mjölk. Pensla kanten av pajbottnen. Lägg på deglocket, skär bort det som hänger över. Nyp ihop skarven och skär lufthål i locket. Pensla med ägg, strö på socker.
Grädda i nedre delen av ugnen till fin färg, cirka 45 minuter.