Du behöver
Honungsrostade popcorn
4 msk olja
1 dl popcornmajs
50 g smör
1 dl flytande honung
flingsalt
Karamellsås
50 g smör
1.5 dl grädde
1 dl råsocker
1 nypa flingsalt
0.5 tsk äkta vaniljpulver
Till servering
1 l god vaniljglass
Gör så här
Honungsrostade popcorn Sätt ugnen på 175 grader. Häll oljan i en rejäl kastrull och sätt på medelvärme. Tillsätt popcornen och sätt på locket.
Låt kastrullen stå kvar på värmen till det slutar att poppa, skaka då och då.
Häll ut popcornen på en papprad plåt.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt honungen. Häll blandningen över popcornen och strö över lite flingsalt. Vänd runt så att blandningen kommer överallt på popcornen. Rosta i ugnen i cirka 10–15 minuter tills de fått lite färg.
Karamellsås Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde, socker och salt. Koka samman såsen på medelvärme i cirka 10 minuter tills den kokat samman något. Tillsätt vaniljpulvret och ställ såsen åt sidan att svalna något.
Servera vaniljglassen i portionsglas tillsammans med popcorn och lätt avsvalnad karamellsås.
Tips: Används mikropopcorn är det lagom med en liter färdigpoppade popcorn.
Gör både popcornen och karamellsåsen i god tid. Då är det bara att värma såsen en aning precis vid servering.