RECEPT FRÅN IK

Honungspopcorn med vaniljglass

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Honungsrostade popcorn

  • 4 msk olja
  • 1 dl popcornmajs
  • 50 g smör
  • 1 dl flytande honung
  • flingsalt
  • Karamellsås

  • 50 g smör
  • 1.5 dl grädde
  • 1 dl råsocker
  • 1 nypa flingsalt
  • 0.5 tsk äkta vaniljpulver
  • Till servering

  • 1 l god vaniljglass

Gör så här

1

Honungsrostade popcorn Sätt ugnen på 175 grader. Häll ­oljan i en rejäl kastrull och sätt på medelvärme. Tillsätt popcornen och sätt på locket.

2

Låt kastrullen stå kvar på värmen till det slutar att poppa, skaka då och då.

3

Häll ut popcornen på en papprad plåt.

4

Smält smöret i en kastrull och tillsätt honungen. Häll blandningen över popcornen och strö över lite flingsalt. Vänd runt så att blandningen kommer överallt på popcornen. Rosta i ugnen i cirka 10–15 minuter tills de fått lite färg.

5

Karamellsås Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde, socker och salt. Koka samman såsen på medelvärme i cirka 10 minuter tills den kokat samman något. Tillsätt vaniljpulvret och ställ såsen åt sidan att svalna något.

6

Servera vaniljglassen i portionsglas tillsammans med popcorn och lätt avsvalnad ­karamellsås.

7

Tips: Används mikropopcorn är det lagom med en liter färdigpoppade popcorn.


Kommentar:
Gör både popcornen och karamellsåsen i god tid. Då är det bara att värma såsen en aning precis vid servering.

Recept