Du behöver

  • hjortfilé ca 1,5 kg
  • smör att steka i
  • salt
  • peppar
  • buljongtärningar
  • Sås:

  • 1 st gul lök skivad
  • 1 st morot skivad
  • 1 msk enbär
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • rödvin
  • 1 msk mjöl
  • lingon
  • Pommes Royal:

  • 11 st potatis
  • 200 g smör
  • salt nymalen peppar
  • 1 st ark filodeg 20x20 cm

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa bort senor och hinnor från filén.
2
2. Bryn köttet runt om i stekpanna med smör. Salta och peppra.
3
3. Sätt en köttermometer mitt i filén och ställ köttet mitt i ugnen. Späd med buljong av tärning då och då under stektiden.
4
4. Ta ut köttet när temperaturen nått 53 grader. Linda in filén i aluminiumfolie 10-15 minuter.
5
Såsen:
6
1. Fräs löken och moroten. Slå på stekskyn från köttet, krossade enbär, krossade kryddpepparkorn, ett smulat lagerblad och en skvätt rödvin och låt koka några minuter.
7
2. Sila av, red med mjölet som rörts ut i kallt vatten. Låt såsen koka cirka 5 min. När den är klar, slå i en handfull lingon.
8
Pommes Royal:
9
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Slå av vattnet och vispa sönder potatisen med en potatisstöt. Rör ner smöret, salt och peppar, smaka av. Sätt ugnen på 200¡.
10
2. Smörj 6 stora muffinsformar i papper väl. Fukta filoarkets ena sida med vatten och den andra med olja. Klipp degstycket i sex remsor och placera dessa runt formarnas insidor, den oljade sidan mot formen.
11
3. Fyll potatispuré upp till kanten, jämna till ovansidan.
12
4. Sätt formarna på plåt och baka av i ugn cirka 15 min. Låt kallna i formen. Ta ut dem (klipp upp formen i kanten om kakan inte vill släppa) och värm i ugn lite före servering.

Kommentar:
Detta recept kommer från skånska Bäckaskog.


Recept // Fler viltrecept