Du behöver
- 4 st schalottenlökar
- frityrolja eller matolja
- 400 g ytterfilé av hjort
- salt
- 1 msk korianderfrön malda
- 1 dl smetana
- 100 g löjrom
- 4 msk smör
Gör så här
1
Finhacka schalottenlöken. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera löken i oljan till gyllenbrun färg. Låt rinna av och svalna på tidningspapper.
2
Rumstemperera köttet. Putsa noga bort senor och hinnor.
3
Hacka köttet i fina bitar, smaka av med salt och korianderfrön.
4
Fördela smetana över fyra tallrikar, sedan köttet och löjrommen.
5
Bryn smöret under omrörning i en liten kastrull, ta av från värmen när det börjar skumma.
6
Slå en sked av det varma brynta smöret över köttet och avsluta med den krispiga löken.
Tips! Det är viktigt att använda kött av fin kvalitet till tartaren. Det går bra med ytter- eller innerfilé av kronhjort, dovhjort, rådjur eller älg. Oxrygg eller oxfilé passar också bra. Köttet bör ha varit fryst och ska tinas långsamt i sluten förpackning i kylskåp.
Tips! Det går bra att använda färdigrostad lök till tartaren: Värm ugnen till 160 grader, bred ut 6 msk färdigrostad lök på papprad plåt och rosta löken i cirka 4 minuter. Hacka den något med kniv och låt svalna.