Hjorttartar med lök och löjrom

Tartar kan låta avancerat men går i själva verkat snabbt att göra. Kom ihåg att använda kött av fin kvalitet till tartaren, läs mer om det längre ned!

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st schalottenlökar
  • frityrolja eller matolja
  • 400 g ytterfilé av hjort
  • salt
  • 1 msk korianderfrön malda
  • 1 dl smetana
  • 100 g löjrom
  • 4 msk smör

Gör så här

1
Finhacka schalottenlöken. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera löken i oljan till gyllenbrun färg. Låt rinna av och svalna på tidningspapper.
2
Rumstemperera köttet. Putsa noga bort senor och hinnor.
3
Hacka köttet i fina bitar, smaka av med salt och korianderfrön.
4
Fördela smetana över fyra tallrikar, sedan köttet och löjrommen.
5
Bryn smöret under omrörning i en liten kastrull, ta av från värmen när det börjar skumma.
6
Slå en sked av det varma brynta smöret över köttet och avsluta med den krispiga löken.

Kommentar:
Tips! Det är viktigt att använda kött av fin kvalitet till tartaren. Det går bra med ytter- eller innerfilé av kronhjort, dovhjort, rådjur eller älg. Oxrygg eller oxfilé passar också bra. Köttet bör ha varit fryst och ska tinas långsamt i sluten förpackning i kylskåp.
Tips! Det går bra att använda färdigrostad lök till tartaren: Värm ugnen till 160 grader, bred ut 6 msk färdigrostad lök på papprad plåt och rosta löken i cirka 4 minuter. Hacka den något med kniv och låt svalna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top