Du behöver

    Sockerlag:

  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 300 g hjortron (djupfrysta)
  • Komplettera med:

  • vaniljglass
  • björnbär
  • hjortron
  • vinbär röda
  • citronmeliss

Gör så här

1
Koka upp vatten och socker så att sockret löser sig. Tina lätt och mixa hjortronen (spara några till garnering) till en rätt slät massa. Blanda mixmassan i kall sockerlag.
2
Häll sorbetmassan i en skål och sätt i frysen. När massan är halvfrusen ska den tas ut och vispas porös med elvisp. Därefter frysas igen. Ta ut hjortronmassan igen efter någon timme och vispa ännu en gång med elvispen. Nu behöver sorbeten 5-6 timmar i frysen.
3
Eller frys hjortronen i sin sockerlag till sorbet i glassmaskin.
4
Förbered uppläggningen genom att forma frusen sorbet (med varma skedar eller glass-skopa) till kulor. Lägg dem på bricka eller fat i frysen.
5
Lägg upp kulor av hjortronsorbet och av vaniljglass. Garnera med bär och en kvist florsockerpudrad citronmeliss. Servera direkt!

Kommentar:
Ett recept från Jukkasjärvi Wärdshus.

Recept // Fler övrigtrecept