Hjortfilé med enbärssås

Du behöver Sås: 2 st schalottenlökar 1 msk enbär lätt mortlade 1 tsk timjan 2 dl vitt vin 1 msk viltfond 3 dl vatten 3...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

Sås:

2 st schalottenlökar
1 msk enbär lätt mortlade
1 tsk timjan
2 dl vitt vin
1 msk viltfond
3 dl vatten
3 msk grädde
salt och svartpeppar
800 g hjortinnerfilé
olja och smör till stekning

Hasselbackspotatis:

600 g fast potatis
2 msk ströbröd
50 g smör

Kantarellsallad:

150 g kantareller
0.5 st citron saften
2 msk olivolja av fin kvalitet

Gör så här

1
1 Börja med såsen. Finhacka schalottenlök och fräs i en kastrull med smör utan att det tar färg. Tillsätt enbär och timjan och låt fräsa ytterligare. Tillsätt vinet och låt det reducera ner tills cirka 2/3 återstår.

2
2 Sila bort kryddorna och tillsätt viltfond, vatten och grädde, låt puttra ihop och smaka av med salt och peppar.

3
3 Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär skåror i den uppifrån och ner utan att skära igenom hela vägen. (Lägg potatisen i en träslev och skär tills kniven nuddar träet). Lägg potatisen i en ugnsform, salta och peppra och strö över lite ströbröd på varje potatis. Toppa med en osthyvlad skiva smör på varje potatis. Låt potatisen bakas i ugnen cirka 25 minuter, tills den är gyllenbrun och mjuk.

4
4 Torka köttet med hushållspapper och dela i fyra lika stora bitar. Peppra filéerna ordentligt med grovmalen svartpeppar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet på varje sida så det får fin färg. Salta.

5
5 Sänk värmen och tillsätt en rejäl klick smör, ös hela tiden köttet med smöret tills köttet har en innertemperatur på 54 grader, använd stektermometer. Låt köttet vila minst 10 minuter före servering.

6
6 Borsta kantarellerna ordentligt rena med en fin pensel. Riv dem i mindre bitar för hand och blanda med citronsaft och olja i en skål, salta och peppra.

7

8
Tips! Låt köttet ligga i rumstemperatur någon timma före tillagning. Då får det en jämnare stektemperatur.


Kommentar:
– Här använder jag kantareller på ett annorlunda sätt. Kantarellsallad till en stekt köttbit och gräddig enbärssås är ett av
mina bättre recept, säger Viktor Hagström.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top