Hemtrillad pasta utan ägg

Du behöver durumvetemjöl ca 350 g 2 krm salt 3 msk olivolja 2 dl vatten Till kokning: 3.5 l vatten 2.5 msk salt 1 msk...


6 portioner

Du behöver

  • durumvetemjöl ca 350 g
  • 2 krm salt
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl vatten

Till kokning:

3.5 l vatten
2.5 msk salt
1 msk olja
200 g haricots verts

Gör så här

1
Lägg mjölet i en hög på ren köksbänk och gör en grop i mitten. Lägg saltet där och häll i olja och vattnet.

2
Tag en gaffel och börja vispa ihop vätskorna med det omgivande mjölet lite i taget. När blandningen övergår från gröt till deg kan man börja knåda och arbeta in det sista mjölet med bestämd handkraft.

3
Älta degen så blank och smidig som möjligt (durumvetet gör att den ändå känns lite mannagrynskornig). Rulla den i plastfolie eller urvriden blöt handduk och låt den så vila minst 10 minuter.

4
Det går också bra att låta den vila 1-2 dygn, men i så fall i kylskåp. Under vilan jämnas kornigheten ut och fuktigheten blir jämn i degen.

5
1. Riv av hasselnötsstora degbitar.

6
2. Trilla dem till ojämna strimlor mellan handflatorna. Lägg att vänta på lätt mjölat underlag.

7
Lägg strimlorna i kokande vatten med salt och olja. Låt sjuda på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tag upp, kallspola och provsmaka en strimla. Är den genomkokt kan allt vattnet slås bort.

8
Strimlorna är godast nykokta, men kan även spolas kalla, rinna av och värmas med någon msk olja strax före servering.

9
Här har vi låtit ett par grabbnävar gröna bönor koka med pastan, de tar ungefär lika lång tid att bli lagom mjuka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top