Du behöver

  • 500 g leverfärs
  • 100 g späck hackat
  • 1 st gul lök
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • svartpeppar nymalen
  • 1 st ägg stort
  • 1 msk örtkrydda malda. timjan, rosmarin och lagerblad

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en långpanna med vatten till vattenbad i ugnens nedre del.
2
2. Blanda leverfärs och hackat späck eller kör bitar av hel lever med späck i matberedaren med stålkniven till en färs.
3
3. Blanda i klyftor av gul lök och kör snabbt tills löken är hackad.
4
4. Smält matfettet, rör i mjölet och vispa i mjölken medan det hettas upp och tjocknar till en sås. Smaksätt med salt och peppar. Vispa i ägget och dra kastrullen av plattan.
5
5. Häll såsen i leverfärsen i matberedaren, kör några varv och krydda med malda örtkryddor.
6
6. Häll smeten i en smord ugnsfast form (cirka 2 liter) och grädda pastejen i varmt vattenbad 60-70 minuter. Låt svalna.

Kommentar:
Pastejen kan också smaksättas med vitpeppar och 1/2 tsk malen kryddpeppar samt 3-4 msk portvin. Då utesluter man örtkryddorna. Servera pastejen på en halv skiva grovt rågbröd med saltgurka, buljonggelé eller inlagda rödbetor till.


Recept // Fler köttfärsrecept