Du behöver
- 0,25 pkt färsk jäst ca 12g
- 3 dl kallt vatten
- 2 dl grovt rågmjöl
- 4 dl vetemjöl special
- 2 msk honung
- 1 tsk salt
- 1 st äpple grovrivet
- rågmjöl att strö över
Gör så här
På kvällen Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt rågmjöl, vetemjöl special, honung och salt. Rör till en jämn och kladdig deg med en slickepott.
Vänd ner det rivna äpplet och rör igen så att allt blandas. Täck med en handduk och låt jäsa i kylen över natten eller cirka 10 timmar.
På morgonen Sätt ugnen på 250 grader.
Klicka ut degen på en papprad plåt med hjälp av två skedar (ca 1/2 dl deg per fralla). Strö eventuellt över lite rågmjöl.
Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt svalna på galler.
Tips: Vetemjöl special ger lite extra fluff, men vanligt vetemjöl ger också bra frallor.