Du behöver
- 4 st ingrid marie äpplen eller andra syrliga äpplen
- 50 g smör rumsvarmt
- 0.5 dl råsocker
- 50 g mandelmassa
- 50 g flagad mandel
- 3 msk grädde
- 1 krm stött kardemumma
- 4 st kanelstänger
Till servering
vaniljglass eller vaniljsås
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur äpplena med urkärnare, vass kniv eller potatisskalare så att du får ett cirka 2 centimeter brett hål.
Ställ äpplena i en ugnssäker form.
Rör smör och socker till en mjuk smet. Riv mandelmassan grovt och tillsätt tillsammans med flagad mandel, grädde och kardemumma. Blanda samman ordentligt.
Fördela fyllningen i och ovanpå äpplena. Stick ner kanelstängerna i äpplena och baka i 20–30 minuter tills äpplena är mjuka.
Servera äpplena ljumna med glass eller vaniljsås.
Bakade äpplen med krispig mandeltopping är en riktig drömdessert. Dessutom helt glutenfri.