Du behöver

    Polkabetor:

  • 1 kg polkabetor
  • 0.5 dl rapsolja kallpressad mild
  • 1 tsk ättikssprit
  • salt och svartpeppar
  • Bakpotatis:

  • 2 st bakpotatis stora
  • 0.5 dl rapsolja
  • salt svartpeppar
  • Kött:

  • 800 g högrev rumpstek, benfri
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • smör
  • äppelsky
  • äpplen gärna svenska
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 4 dl kalvfond kraftig
  • äppelcidervinäger

Gör så här

1
Bakade polkabetor: Sätt ugnen på 175 grader. Skala betorna och skär i klyftor. Blanda olja, ättika, salt och peppar. Gnid in betorna med blandningen och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt in dem mitt i ugnen och baka tills de är mjuka 30–40 minuter.
2
3
Bakpotatis: Skala potatisarna och dela dem på längden, du behöver inte skära exakta kuber, som på bilden, om du inte vill. Skär ett rutmönster i snittytan. Gnid in olja, salt och peppar. Rosta i 200 grader mitt i ugnen cirka 30 minuter.
4
5
Köttet: Sätt ugnen på 125 grader. Ta fram köttet minst 30 minuter före stekning så att det får rumstemperatur. Torka av köttet, gnid in med salt och peppar och bryn runt om i smör i stekpanna. Lägg köttet i en ugnsfast form, sätt i stektermometer och ställ in på nedre falsen i ugnen. Stek tills termometern visar 52 grader innertemperatur, cirka 40 minuter. Ta ut köttet, vira in det i smörpapper och låt det vila cirka 10 minuter före servering.
6
7
Äppelsky: Skär äpplena och löken i bitar. Bryn dem lätt i smöret i en kastrull. Häll på kalvfonden och koka in på medelvärme tills skyn fått kraftig smak av äpple. Tillsätt eventuellt en skvätt äppel­cidervinäger för att öka syran. Salta, peppra och sila av skyn före servering.
8
9
Servering: Skiva köttet och lägg upp det på varma tallrikar tillsammans med polkabetor, eventuellt bakad potatis och äppelskyn.

Kommentar:
Tid 2 1/2 timme

Recept // Fler nötköttrecept