Helstekt röding med gurksalsa

Du behöver 2 st rödingar à 600–700 g salt smör Gurksalsa 1 st gurka 1 tsk salt 1 st citron det yttersta gula skalet finrivet...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st rödingar à 600–700 g
  • salt
  • smör

Gurksalsa

1 st gurka
1 tsk salt
1 st citron det yttersta gula skalet finrivet
2 msk pressad citron
0.5 st rödlök hackad
2 msk hackad dill
5 st ansjovisfiléer hackade
1 msk crème fraîche
potatispuré
1 kg potatis t ex King Edward
2.5 dl mjölk varm
2 msk smör
1 dl västerbottensost riven
salt och nymalen svartpeppar
gräslök finskuren

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj fiskarna väl och klipp bort de tunna bukslagen. Skär 5–6 snitt i skinnet på varje sida av fiskarna. Salta väl runt om och invändigt. Lägg i smord form eller långpanna. Lägg på ett par klickar smör och sätt in mitt i ugnen i 20–25 minuter. Fisken är klar när den lossar från benet eller när innertemperatur är 52 grader, använd stektermometer. Ett annat bra trick är att dra i ryggfenan, när du får den i handen är rödingen klar.

2
Skala gurkan randig. Dela den på längden, skrapa ur kärnorna. Tärna den och strö över saltet. Låt ligga 15 minuter så att vätskan dras ur, låt rinna av i en sil. Blanda med övriga ingredienser.

3
Skala och koka potatisen mjuk. Slå bort vattnet och ånga av väl. Mosa potatisen med en gaffel eller potatisstöt, vispa i mjölk och smör med en ballong- eller elvisp. Rör i osten och smaka av med salt och peppra, strö över gräslök.


Kommentar:
Snitta skinnet på fisk som ska ugnsstekas så drar det inte ihop sig lika mycket. Smaksättningen tränger också in bättre.

Tips! Det här receptet fungerar även med regnbågslax eller små laxar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top