Helstekt renfilé med stekta kantareller

Du behöver renfilé eller benfri renstek 1 msk svartpeppar krossad 1 tsk salt 1 msk smör flytande 1 l kantareller eller 1 2 msk smör...


4 portioner

Du behöver

  • renfilé eller benfri renstek
  • 1 msk svartpeppar krossad
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör flytande
  • 1 l kantareller eller 1
  • 2 msk smör

Chokladsås:

1 dl steksky (urvispet ur formen)
2 dl vatten
2 msk vilt
1 tsk balsamvinäger
2 msk choklad riven mörk
salt
1 msk redning för bruna såser

Gör så här

1
Torka av renfilén väl och rulla den i peppar och salt på skärbrädan. Bryn köttbiten hårt i matfett i stekpanna. Lägg köttet i en liten form och stick in en köttermometer.

2
Stek köttet färdigt i ugnen i 150 grader tills köttermometern visar 55 grader för blodigt eller 60-65 grader för medium, alternativt efter hur mycket stekt man önskar köttet. Men stek det inte för mycket, då blir det torrt.

3
Ta ut köttet och vira in det i alfolie att vila cirka 15 minuter innan det skärs i skivor.

4
Fräs kantarellerna i smör.

5

6
Sås:

7
Vispa ur stekformen med lite vatten och häll skyn i en liten kastrull. Tillsätt vatten, fond och balsamvinäger. Koka upp och sila skyn. Häll den tillbaka i kastrullen. Smaka av med choklad och salt. Vispa ner redningsmjölet till en simmig sås.

8
Servera köttet med kantareller, sås och rotsakslåda (se länk).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top