Du behöver
- renfilé eller benfri renstek
- 1 msk svartpeppar krossad
- 1 tsk salt
- 1 msk smör flytande
- 1 l kantareller eller 1
- 2 msk smör
- 1 dl steksky (urvispet ur formen)
- 2 dl vatten
- 2 msk vilt
- 1 tsk balsamvinäger
- 2 msk choklad riven mörk
- salt
- 1 msk redning för bruna såser
Chokladsås:
Gör så här
1
Torka av renfilén väl och rulla den i peppar och salt på skärbrädan. Bryn köttbiten hårt i matfett i stekpanna. Lägg köttet i en liten form och stick in en köttermometer.
2
Stek köttet färdigt i ugnen i 150 grader tills köttermometern visar 55 grader för blodigt eller 60-65 grader för medium, alternativt efter hur mycket stekt man önskar köttet. Men stek det inte för mycket, då blir det torrt.
3
Ta ut köttet och vira in det i alfolie att vila cirka 15 minuter innan det skärs i skivor.
4
Fräs kantarellerna i smör.
5
6
Sås:
7
Vispa ur stekformen med lite vatten och häll skyn i en liten kastrull. Tillsätt vatten, fond och balsamvinäger. Koka upp och sila skyn. Häll den tillbaka i kastrullen. Smaka av med choklad och salt. Vispa ner redningsmjölet till en simmig sås.
8
Servera köttet med kantareller, sås och rotsakslåda (se länk).
Passar till: