RECEPT FRÅN IK

Helstekt oxfilé på italienskt vis

Av .

Tillagningstid: 75 minuter
8 portioner

Du behöver

  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • Friterad lök

  • 2 st bananschalottenlök
  • 1 dl rapsolja
  • Tryffelsmör

  • 100 g smör rumsvarmt
  • 20 g tryffel riven färsk eller några droppar tryffelolja
  • Till servering

  • 50 g pinjenötter rostade
  • 50 g Parmesan-ost flagad
  • 35 g rucola sköljd och torkad
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • 1 kg oxfilé i bit

Gör så här

1

 

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa oxfilén och bind upp den så att den blir jämntjock. Gnid in med salt och peppar. Hetta upp oljan i en panna och bryn oxfilén runt om till fin färg. Lägg i smöret mot slutet och ös köttet med det. Lägg köttet i en ugnsform, sätt i en termometer och stek tills innertemperaturen är 55–60 grader (vid 55 är oxfilén lite rödare, vid 60 rosa). Låt vila inlindad i smörpapper i minst 15 minuter. 

2

 

Skala lökarna och skiva dem tunt. Lägg skivorna i en liten kastrull med oljan och värm upp tillsammans, då blir det lättare att hålla koll på värmen och få ett perfekt resultat. Fritera på medelhög värme i cirka 15 minuter eller tills lök-en är gyllene och frasig, rör om ibland. Ta upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper. 

3

 

Rör ihop ingredienserna till smöret, smaka av med lite salt. Lägg gärna i spritspåse. 

4

Skär köttet i en halv centimeter tjocka skivor och fördela på tallrikar. Spritsa lite smör på varje skiva. Strö över lök, rucola, pinjenötter och parmesan. Avsluta med lite flingsalt och nymalen peppar och droppa lite god olivolja över rätten. 

 

 


Kommentar:
Tips!??Ta ut oxfilén ur kylen en halvtimme innan tillagning för bättre stekresultat.

Recept