Du behöver

  • 3 dl bladpersilja finhackad
  • 4 msk oregano finhackad färsk
  • 4 st vitlök finhackade
  • 1.5 st röd chili urkärnad, finhackad
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2.5 dl olivolja
  • salt nymalen svartpeppar
  • 1 kg oxfilé putsad
  • smör till stekning
  • färsk oregano till dekoration

Gör så här

1
Blanda persilja, oregano, vitlök, chili, vinäger och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Såsen bör göras minst en timme innan den ska ätas så att smakerna får en chans att mogna och utvecklas. Den kan med fördel göras en dag i förväg.
2
Sätt ugnen på 125–150 grader. Salta och peppra oxfilén rikligt runtom. Stek den i smör och olivolja i het stekpanna så att den blir ordentligt brynt på alla sidor. Lägg oxfilén i en ugnsform, häll över stekfettet från pannan och sätt i en noggrann köttermometer i den tjockaste delen av filén. Sätt in den i ugnen och stek till en innertemperatur på 53 grader. Ta ut och låt svalna, täck inte över köttet. Detta kan gärna göras en dag i förväg. Förvara i kyl när det svalnat helt.
3
När köttet har svalnat skärs det i tunna skivor och läggs upp på fat. Ringla lite av chimichurrin över och dekorera fatet med oreganokvistar. Servera resten av chimichurrin på sidan om.
4
Tips! Det går bra att använda fryst oxfilé, se bara till att den får tina långsamt, gärna två dygn i kylskåp. Utskuren biff går också bra att använda, men stek den då till 56 grader. Chimichurrisåsen passar även bra till färdig rostbiff i tunna skivor.

Kommentar:
Tid: 30 minuter + tid i ugnen.


Recept // Fler nötköttrecept