Du behöver

  • lammsadel ca 1,6 kg
  • 2 msk färsk timjan
  • 1 msk färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 st sardellfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt 1 krm malen vitpeppar
  • Sås:

    putsköttet från lammsadeln (det som suttit mellen revbenen men också senor med inte alltför mycket fett på)

  • 2 msk olivolja
  • 0.5 st gul lök hackad
  • 3 st vitlöksklyftor hackade
  • 2 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kalvfond på flaska
  • 2 msk maizenaredning ljus
  • 1 msk smör
  • 0.5 tsk salt 1 krm vitpeppar

Gör så här

1
Förbered lammsadeln enligt anvisningarna nedan. Sätt ugnen på 200 grader.
2
Lägg örter, vitlök, sardellfilé och olivolja i en mortel. Stöt så att sardellfilén och örterna mosas lätt och smakerna frigörs. Gnid in sadeln med blandningen, salta och peppra.
3
Sätt den på en långpanna i ugnen och stek i cirka 35 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila.
4
Såsen: Bryn putsköttet i olivoljan i en kastrull. Fräs med lök och vitlök som hastigast.
5
Tillsätt rödvin, vatten och kalvfond. Koka såsen sakta i cirka 20 minuter. Sila över i en annan kastrull, red av med maizena, smaka av med salt och peppar och vispa i en klick smör.
6
Skär loss köttet från benet och skiva upp det. Lägg tillbaka det uppskivade köttet på benet. Sadeln kan sättas in några minuter i ugnen igen efter tranchering så att köttet blir riktigt varmt.


Recept // Fler lammköttrecept