Helstekt lammsadel med vitlökssås

Du behöver lammsadel ca 1,6 kg 2 msk färsk timjan 1 msk färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad) 2 st pressade vitlöksklyftor 1 st sardellfilé...


6 portioner

Du behöver

  • lammsadel ca 1,6 kg
  • 2 msk färsk timjan
  • 1 msk färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 st sardellfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt 1 krm malen vitpeppar

Sås:

putsköttet från lammsadeln (det som suttit mellen revbenen men också senor med inte alltför mycket fett på)

2 msk olivolja
0.5 st gul lök hackad
3 st vitlöksklyftor hackade
2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond på flaska
2 msk maizenaredning ljus
1 msk smör
0.5 tsk salt 1 krm vitpeppar

Gör så här

1
Förbered lammsadeln enligt anvisningarna nedan. Sätt ugnen på 200 grader.

2
Lägg örter, vitlök, sardellfilé och olivolja i en mortel. Stöt så att sardellfilén och örterna mosas lätt och smakerna frigörs. Gnid in sadeln med blandningen, salta och peppra.

3
Sätt den på en långpanna i ugnen och stek i cirka 35 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila.

4
Såsen: Bryn putsköttet i olivoljan i en kastrull. Fräs med lök och vitlök som hastigast.

5
Tillsätt rödvin, vatten och kalvfond. Koka såsen sakta i cirka 20 minuter. Sila över i en annan kastrull, red av med maizena, smaka av med salt och peppar och vispa i en klick smör.

6
Skär loss köttet från benet och skiva upp det. Lägg tillbaka det uppskivade köttet på benet. Sadeln kan sättas in några minuter i ugnen igen efter tranchering så att köttet blir riktigt varmt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top