RECEPT FRÅN IK

Helstekt kyckling med rostad potatis

Kycklingen med timjan och citron brukar bakas i ugn på grekiska tavernor. Gott med rostad potatis till!

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 100 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling à 1,2 kg
  • färskpressad saft av en halv citron
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1.5 tsk torkad timjan
  • 4 st citronskivor
  • 3 msk olivolja
  • 1 kg potatis
  • 1 st citron
  • 0.25 kruka färsk timjan
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 st kvisttomat
  • 1 dl marinerade oliver
  • 75 g fetaost
  • 2 dl tjock grekisk yoghurt
  • ett par droppar tabasco
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Gnid in kycklingen med citronsaft, salt, peppar och timjan.

2

Bind kyckling och citronskivor med steksnöre och lägg på en plåt. Ringla över olivolja. Stek i mitten av ugnen ca 45 minuter. Vänd gärna kycklingen 2 gånger under tiden.

3

Borsta och tvätta potatisen väl, dela den i halvor. Skär citronen i bitar. Blanda potatis, citron, vitlöksklyftor, timjan­kvistar och olivolja i en bunke. Salta och peppra.

4

Placera potatisblandningen runt kycklingen. Stek i mitten av ugnen ca 35 minuter, eller tills allt är klart. Rör gärna om i potatisen och ringla skyn över kycklingen 2–3 gånger under tiden.

5

Ta ut och toppa potatisen med hackad tomat, oliver och smulad fetaost.

6

Servering: Bjud rätten med grekisk yoghurt blandad med tabasco.


Recept