RECEPT FRÅN IK

Helstekt fläskfilé med champinjoner i gorgonzolasås

Av .

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • smör att bryna i
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl grädde 5 %
  • matlagningsgrädde 15 %
  • 100 g gorgonzolaost
  • redningsmjöl ev 1/2 msk ljust
  • konjak 1 msk
  • salt ca 1/2 tsk
  • svartpeppar ca 1/2 tsk
  • 2 msk hackad persilja
  • Potatis- och squashgratäng:

  • 5 st potatis skalad, tunnskivad
  • 1/2–1 st squash sköljd, tunnskivad
  • 2 msk smör smält
  • ost ca 1 dl riven

Gör så här

1
Skär bort den tunna hinnan på filéns tjocka ände. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Lägg filén i en liten långpanna, stick in en köttermometer och stek filén i ugnen i 175 grader tills termometern visar 65–70 grader, cirka 15 minuter. Ta ut filén, lägg alfolie över så att den håller sig varm.
2
3
Skiva champinjonerna. Lättbryn dem i smör i en stekpanna med hög kant. Rör ner creme fraiche och grädde samt gorgonzola. Rör ner redningsmjöl om såsen önskas tjockare. Smaka av med konjak, salt och peppar.
4
Skeda upp såsen i ett djupt serveringsfat. Skiva filén och lägg ovanpå såsen. Strö persilja över och servera med gratängen.
5
6
Potatis- och squashgratäng: Smörj fyra ugnsfasta, låga portionsskålar. Lägg potatisskivor och squashskivor omlott. Pensla över med smör och strö på lite ost.
7
Grädda gratängerna mitt i ugnen i 200 grader cirka 15 minuter tills osten fått färg och skivorna är mjuka.

Recept // Fler fläskköttrecept