Du behöver
- 1 st kalkonlår
- salt och svartpeppar
- 1 tsk rosmarin
- 0.5 st citron
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 500 g sötpotatis
- 200 g potatis
- 50 g smör
- 1 st gul lök
- 2 st röda äpplen
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk flytande honung
- 1 tsk timjan
- 1 msk finhackad persilja
- 1 dl lingon
Gör så här
Krydda kalkonlåret med salt och peppar runtom. Lägg ner det i en plastpåse. Tillsätt rosmarin, citronsaft och citronskal, vitlök och olivolja.
Massera in kryddorna i köttet. Förslut påsen och marinera i kylen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg över kalkonlåret på en ugnsplåt. Stek längst ner i ugnen till en innertemperatur av 75 ° i ca 2 ½ timme. Känn med sticka och kontrollera att köttsaften är klar.
Skala och koka sötpotatis och potatis mjuk i lättsaltat vatten. Bryn smöret. Pressa sötpotatis och potatis. Tillsätt smöret, blanda och krydda med salt och peppar.
Skala och skiva löken. Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek lök och äpple tills det börjar mjukna och får fin färg.
Tillsätt vinäger, honung och timjan. Låt allt få ett uppkok och blanda. Tillsätt persilja och vänd ner lingonen.
Servera kalkonlåret med alla goda tillbehör.