Helgmat – Ugnsstekt kalkon med sötpotatismos

Det saftiga och smakrika köttet smakar supergott till krämigt sötpotatismos och syrliga äpplen som stekts med lök.

Tillagningstid: 60 minuter | Extra tid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st kalkonlår
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk rosmarin
  • 0.5 st citron
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 500 g sötpotatis
  • 200 g potatis
  • 50 g smör
  • 1 st gul lök
  • 2 st röda äpplen
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 dl lingon

Gör så här

1

Krydda kalkonlåret med salt och peppar runtom. Lägg ner det i en plastpåse. Tillsätt rosmarin, citronsaft och citronskal, vitlök och olivolja.

2

Massera in kryddorna i köttet. Förslut påsen och marinera i kylen i minst 1 timme.

3

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg över kalkonlåret på en ugnsplåt. Stek längst ner i ugnen till en innertemperatur av 75 ° i ca 2 ½ timme. Känn med sticka och kontrollera att köttsaften är klar.

4

Skala och koka sötpotatis och potatis mjuk i lättsaltat vatten. Bryn smöret. Pressa sötpotatis och potatis. Tillsätt smöret, blanda och krydda med salt och peppar.

5

Skala och skiva löken. Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek lök och äpple tills det börjar mjukna och får fin färg.

6

Tillsätt vinäger, honung och timjan. Låt allt få ett uppkok och blanda. Tillsätt persilja och vänd ner lingonen.

7

Servera kalkonlåret med alla goda tillbehör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top