Hedins laxpaté på västgötavis med vit romsås

Du behöver 1 st morot skalad och skuren i små bitar purjolök fint strimlad salt lite 600 g laxfilé 1 msk potatismjöl 2 msk smör...


4 portioner

Du behöver

  • 1 st morot skalad och skuren i små bitar
  • purjolök fint strimlad
  • salt lite
  • 600 g laxfilé
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk smör rumstempererat
  • 2 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk dill hackad
  • 2 dl matlagningsgrädde

Vit romsås:

2 dl crème fraîche
1 st ishavsrom
1 tsk pressad citron
salt en nypa
svartpeppar lite
kajennpeppar en knivsudd
2 msk dill finhackad

Tillbehör:

citronskivor och romansallad

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Koka morot och purjolök i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Häll av i sil och spola i kallt vatten.

2
Skär laxen i småbitar, spara några strimlor lax att lägga i mitten av patén. Finfördela laxen i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser utom grädden. Kör matberedaren och tillsätt långsamt grädden, fortsätt tills det blivit en jämn smet.

3
Smöra en ugnsform på cirka 1 liter. Häll i hälften av smeten, placera laxstrimlorna mitt i smeten. Häll i resten av smeten och jämna till.

4
Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen i vattenbad i cirka 1 timme. Låt svalna.

5
Blanda creme fraiche, rom och citronsaft i en bunke. Smaka av med lite salt, svartpeppar och kajennpeppar. Rör ner dillen och låt såsen stå kallt. Servera lax och romsås på ett fat garnerat med citronskivor och romansallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top