RECEPT FRÅN IK

Hawaiian burger med het ananassalsa

Av .

Tillagningstid: 45 minuter
6 portioner

Du behöver

    Salsa:

  • 1 st ananas liten
  • 1/2–1 st chili t ex spansk peppar
  • 1 st rödlök liten
  • 1 tsk strösocker
  • lime det finrivna yttersta gröna skalet och saften från 1
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 dl hackad mynta eller koriander
  • Burgare:

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 900 g nötfärs grovmalen
  • 2 tsk liquid smoke
  • 2.5 tsk chipotlepasta
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • Tillbehör:

  • 6 st hamburgerbröd eller frallor
  • 2 st avokado
  • 1.5 st rödlök
  • 3 st tomater
  • 6 skiva ost

Gör så här

1
Skär bort skalet från ananasen och skär fruktköttet i fina tärningar.
2
Hacka chili och rödlök fint och lägg i en skål med ananasen. Tillsätt socker samt saft och skal från lime och blanda allt noga. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå i kylskåp fram tills middagen. Vänd ner örterna strax före servering.
3
Riv vitlöksklyftan och blanda med övriga ingredienserna till burgarna.
4
Forma smeten till sex burgare, det går enklast om du fuktar händerna med vatten först.
5
Grilla hamburgarna över fin glöd cirka 5 minuter på varje sida. Lägg slutligen på en skiva ost på varje och låt den smälta något.
6
Lägg dem i bröden som gärna fått ligga en kort stund på grillgallret först, tillsammans med strimlad rödlök, avokado och skivad tomat. Servera genast tillsammans med ananassalsan.
7
Tips! Hittar du ingen chipotlepasta kan du byta ut den mot 1 1/2 tsk sambal oelek och 1 tsk liquid smoke.

Kommentar:
Ananassalsan går utmärkt att förbereda dagen före.


Recept // Fler nötköttrecept