Havtornsglass i rånstrutar

Du behöver Havtornsglass 300 g havtorn tinade 1 dl sirap vit 1 dl mjölk 1 dl vispgrädde kall Hembakade strutar 125 g smör 2 st...

Tillagningstid: 40 minuter
0 portioner

Du behöver

Havtornsglass

300 g havtorn tinade
1 dl sirap vit
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde kall

Hembakade strutar

125 g smör
2 st ägg
1.25 dl strösocker
120 g vetemjöl (2 dl)

Gör så här

1
Glassen:

2
Koka hastigt upp bären, låt sjuda tills de släppt ur sitt innehåll, cirka 5 minuter. (Passera genom sil om du inte vill ha med de svarta kärnorna.) Blanda saften med sirap och mjölk, kyl.

3
Häll sirapssaft och grädde i startklar glassmaskin och låt den arbeta tills massan är glass.

4
Hembakade strutar:

5
Om du är lycklig ägare av ett gammaldags rånjärn så kan du göra egna strutar.

6
Lättsmöra, en gång för alla, insidorna på ett rånjärn, lägg på medelvarm kokplatta.

7
Smält smöret, låt svalna lite. Rulla en kon av folie att forma strutarna runt.

8
Vispa äggen pösiga med sockret och blanda i smör och mjöl.

9
Klicka cirka två matskedar av smeten mitt i rånjärnet, stäng det och låt grädda ett par minuter, tills kakan fått gyllenbrun färg. Lossa och rulla runt strutformen. Låt svalna.

10
Plattvärmen kan behöva justeras, spisar är olika.


Kommentar:
Receptet ger 4 portioner glass, tid: 40 minuter + tid för kylning.
Receptet ger 20 rånstrutar, tid cirka 1 timme.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top