RECEPT FRÅN IK

Havrefrallor med bönor

Av . Foto: Ulrika Pousette

Tillagningstid: 30 minuter
20 stycken

Du behöver

  • 1 st burk kokta vita bönor ca 380g
  • 2 dl kallt vatten
  • 0,25 pkt färsk jäst ca 12g
  • 3,5 dl vetemjöl plus extra till utbakning
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • havregryn att strö över

Gör så här

1

På kvällen Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa bönorna släta med vattnet. Tillsätt jästen och mixa kort igen så att den löses upp.

2

Tillsätt mjöl, havregryn, olja och salt. Rör med en slickepott till en jämn och kladdig deg. Täck med en handduk och låt jäsa i kylen över natten eller cirka 10 timmar.

3

På morgonen Sätt ugnen på 250 grader.

4

Ta upp degen på en mjölad bänk och strö över havregryn. Dela degen med en degskrapa till 20 lite avlånga bitar. Snurra bitarna försiktigt med mjölade händer och lägg på två papprade plåtar.

5

 Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt svalna på galler.


Kommentar:
Tips: Det går förstås att hoppa över snurrmomentet och bara grädda de skurna frallorna som de är.

Recept