Du behöver

  • 1 dl vatten
  • 1 st ägg
  • 3 msk ströbröd osötat av vete
  • 1 tsk salt
  • 3 krm nymald vitpeppar
  • 600 g blandfärs eller nötfärs

Gör så här

1
Blanda vatten och ägg. Rör i ströbrödet och tillsätt salt och peppar. Låt stå och svälla cirka 10 minuter. "Skär ner" färsen och blanda den väl, men överarbeta inte för då blir den seg.
2
Lägg upp färsen på en vattensköljd skärbräda. Använd en "burgermaskin" om du har någon - det finns olika typer i handeln. Ställ in den på medeltjocklek. Tryck ner den i ytterkanten av färsen med cirklande rörelser så att "maskinen" når brädan.
3
Ta bort överflödig färs längs ytterkanten med en vattensköljd stekspade.
4
Lyft burgaren och lägg den på ett sjok plastfolie. "Samla ihop" färsen och fortsätt forma.
5
Gör allt på egen hand: Forma färsen till en rulle och skär den i sex lika tjocka skivor. Fukta händerna med vatten och forma burgarna runda. Platta ut dem och lägg på plastfolie.
6
Stek burgarna vackert bruna i en stekpanna. Lägg dem på ett fat som passar din mikrougn. (Saknar du mikro, måste du steka dem färdiga i stekpannan på svag värme).
7
Placera fatet med burgarna i mikron. Ställ in effekten på 500 W och mikra dem. Det tar cirka 5 minuter för det här antalet burgare att bli färdiga. Prova genom att göra ett snitt i en av de mittersta burgarna. Den ska vara helt grå inuti. Överstek inte för då blir de bara torra.

Kommentar:
Varför också mikrougn? Om du mikrar burgarna, som endast fått vacker yta, på ganska låg effekt blir de saftiga och fina. Burgarna du steker färdiga i stekpannan får lite torrare och hårdare yta. Dessutom kan du steka burgarna i omgångar i samma panna och mikra dem färdiga tillsammans.

Recept // Fler nötköttrecept