Du behöver
- 1 dl vatten
- 1 st ägg
- 3 msk ströbröd osötat av vete
- 1 tsk salt
- 3 krm nymald vitpeppar
- 600 g blandfärs eller nötfärs
Gör så här
1
Blanda vatten och ägg. Rör i ströbrödet och tillsätt salt och peppar. Låt stå och svälla cirka 10 minuter. “Skär ner” färsen och blanda den väl, men överarbeta inte för då blir den seg.
2
Lägg upp färsen på en vattensköljd skärbräda. Använd en “burgermaskin” om du har någon – det finns olika typer i handeln. Ställ in den på medeltjocklek. Tryck ner den i ytterkanten av färsen med cirklande rörelser så att “maskinen” når brädan.
3
Ta bort överflödig färs längs ytterkanten med en vattensköljd stekspade.
4
Lyft burgaren och lägg den på ett sjok plastfolie. “Samla ihop” färsen och fortsätt forma.
5
Gör allt på egen hand: Forma färsen till en rulle och skär den i sex lika tjocka skivor. Fukta händerna med vatten och forma burgarna runda. Platta ut dem och lägg på plastfolie.
6
Stek burgarna vackert bruna i en stekpanna. Lägg dem på ett fat som passar din mikrougn. (Saknar du mikro, måste du steka dem färdiga i stekpannan på svag värme).
7
Placera fatet med burgarna i mikron. Ställ in effekten på 500 W och mikra dem. Det tar cirka 5 minuter för det här antalet burgare att bli färdiga. Prova genom att göra ett snitt i en av de mittersta burgarna. Den ska vara helt grå inuti. Överstek inte för då blir de bara torra.
Varför också mikrougn? Om du mikrar burgarna, som endast fått vacker yta, på ganska låg effekt blir de saftiga och fina. Burgarna du steker färdiga i stekpannan får lite torrare och hårdare yta. Dessutom kan du steka burgarna i omgångar i samma panna och mikra dem färdiga tillsammans.