Du behöver
- 11 st tomater helst plommontomater
- 1.5 tsk strösocker
- gourmetsalt
- 4 st vitlöksklyftor
Garnering:
kryddgrönt
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna. Ta ut mittstock och kärnor med hjälp av en vass kniv. Skär inte igenom. Tomathalvorna ska ha en botten.
2
Lägg halvorna på galler eller papprad plåt. Strö lite socker och salt på varje halva. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fördela skivorna på tomathalvorna.
3
Rosta dem i mitten av ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter. Kolla dem var 15 minut, mot slutet blir de snabbt svarta i kanten. Tag ut dem och låt dem svalna.
4
Vid serveringen kan du garnera med lite kryddgrönt. Lägg upp tomaterna i en skål eller lägg dem på varandra i trevliga travar.
5
Tips!
6
Om du bara bakar tomaterna i cirka 60 minuter blir de perfekta att ha på till exempel pizza eller som fyllning i kyckling-, fisk- eller fläskfilé.