Du behöver
- 12 st pilgrimsmusslor putsade
- salt
- svartpeppar nymald
- 3 msk smör till stekning
- 500 g jordärtskockor skalade
- 1.5 dl vispgrädde
- 0.5 dl mjölk
- 2 msk crème fraîche
- 2 msk smör
- 1 nypa socker
- salt
- nymald vitpeppar
- 1 dl honung
- 1 dl vitt vin
- 2 msk vitvinsvinäger
- 0.5 st gul lök skivad
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 200 g kantareller rensade
- timjanblad till garnering
Gör så här
1
Koka upp honung, vitt vin, vitvinsvinäger, lök och vitlök tills det skummar.
2
Tillsätt kantarellerna och sjud på svag värme i cirka 10 minuter. Låt svalna och ställ kallt i kylskåp.
3
Skär jordärtskockorna i bitar om tre centimeter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
4
Häll av vattnet och låt ånga av. Tillsätt grädde, mjölk, creme fraiche och smör, mixa till en slät puré. Smaka av med socker, salt och nymald vitpeppar.
5
Strax före servering – salta och peppra pilgrimsmusslorna.
6
Hetta upp en stekpanna med smör och halstra musslorna cirka en minut på varje sida. Ös dem med smöret hela tiden för att få bästa resultat.
7
Lägg upp tre pilgrimsmusslor på varje tallrik med en sked puré vid sidan av. Garnera med kantarellerna och timjanblad.