Halstrad lax och messmörssås

Du behöver 800 g laxsida färsk eller tinad, med skinn olja salt svartpeppar nymalen Sås: 1 msk smör 2 msk vetemjöl 4 dl mjölk 0.5...


4 portioner

Du behöver

  • 800 g laxsida färsk eller tinad, med skinn
  • olja
  • salt
  • svartpeppar nymalen

Sås:

1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar malen
3 msk messmör
3 msk gräslök finskuren

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Drag ur de smala benen i laxens sidmitt med pincett, dela fisken i 4 portionsbitar. Olja, salta och vrid peppar över fiskens alla ytor och halstra den på medelstark värme i stek-eller grillpanna. Lägg över i ugnsform och låt fisken bli färdig i ugn, 5-20 minuter precis före servering, beroende på laxens tjocklek.

2
Smält smöret i kastrull, rör i mjölet, späd med mjölk och koka upp under omrörning. Smaka av med salt, peppar och messmör, låt puttra på svag värme 5 minuter och rör i gräslöken.

3
Njut lax och sås med ett stånd stjälkselleri delat i 5 cm-stänger som kokas mjuka i saltat vatten cirka 10 minuter.

4
Givetvis kan man lägga till potatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top