Du behöver
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- smör att steka i
- 1 kg högrev
- 1 msk hela kumminfrön
- 1 msk paprikapulver gärna ungerskt
- 500 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 st kalvbuljongtärning
- 8 dl vatten
- 1 st röd chilifrukt
- 3 st morötter
- 500 g potatis
- 2 st blekselleristjälkar
- finhackad bladpersilja
Till servering
smetana
saltgurka
Gör så här
Skala, halvera och skiva löken. Pressa vitlöken. Fräs all lök i smör i en stekpanna. Den ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Lägg över löken i en gryta.
Skär köttet i ganska stora bitar. Stek det lite i taget i smör i het stekpanna. Köttet ska få fin färg. Salta och peppra och lägg över i grytan. Tillsätt kumminfrön och paprikapulver till grytan.
Vispa ur stekpannan med de krossade tomaterna. Häll över i grytan.
Rör ner tomatpuré, buljongtärning och 5 dl vatten. Låt grytan koka under lock i cirka 2 timmar.
Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Fintärna bleksellerin.
Tillsätt resten av vattnet, chili, morötter, potatis och blekselleri till grytan, låt koka i ytterligare 30 minuter. Strö på finhackad bladpersilja. Servera gulaschen med smetana och saltgurka.
Tips: Ungerskt paprikapulver säljs i kryddbutiker och butiker med utländsk mat.
Om du vill göra grytan mer barnvänlig, ta halva mängden chili.
Smetanan kan ersättas med crème fraiche.
Finns det något godare än en långkokt gulaschgryta? Här kryddar vi med klassiska gulaschkryddor som paprikapulver, kummin och blekselleri och sätter extra smak med färsk chili.