Gnocchi grundrecept

Du behöver 1 kg mjölig potatis t.ex. King Edward 0,75 tsk salt 4 dl vetemjöl kokvatten med 2 tsk salt per liter olivolja eller smör...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg mjölig potatis t.ex. King Edward
  • 0,75 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl
  • kokvatten med 2 tsk salt per liter
  • olivolja eller smör

Gör så här

1

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Slå bort vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa den heta potatisen med potatispress direkt på ren köksbänk.

2

Knåda in saltet och mjölet lite i sänder till en fast men formbar deg, mängden beror på potatissort. Plasthandskar skyddar bra mot kokhettan!

3

Bryt av äggstora degbitar och trilla till 2–3 cm tjocka längder. Dela dem i 2–3 cm breda bitar. Koka också upp mera saltat vatten i kastrullen.

4

Tryck varje bit lätt med tummen mot gaffel. Då bildas en grop på tumsidan och ränder på gaffelsidan, perfekt för sås att fastna i.

5

Koka ungefär halva satsen i taget i oljat vatten tills klimparna flyter upp efter cirka 3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg på oljat fat.

6

Fräs upp svalnade gnocchi strax före servering i ganska het stekpanna med rikligt med olja eller smör, och kanske vitlök, chili och örter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top