Du behöver
- 1 kg mjölig potatis t.ex. King Edward
- 0,75 tsk salt
- 4 dl vetemjöl
- kokvatten med 2 tsk salt per liter
- olivolja eller smör
Gör så här
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Slå bort vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa den heta potatisen med potatispress direkt på ren köksbänk.
Knåda in saltet och mjölet lite i sänder till en fast men formbar deg, mängden beror på potatissort. Plasthandskar skyddar bra mot kokhettan!
Bryt av äggstora degbitar och trilla till 2–3 cm tjocka längder. Dela dem i 2–3 cm breda bitar. Koka också upp mera saltat vatten i kastrullen.
Tryck varje bit lätt med tummen mot gaffel. Då bildas en grop på tumsidan och ränder på gaffelsidan, perfekt för sås att fastna i.
Koka ungefär halva satsen i taget i oljat vatten tills klimparna flyter upp efter cirka 3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg på oljat fat.
Fräs upp svalnade gnocchi strax före servering i ganska het stekpanna med rikligt med olja eller smör, och kanske vitlök, chili och örter.