RECEPT FRÅN IK

Grönsakspaj med örtsalsa

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 75 minuter
5 bitar

Du behöver

    Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 dl iskallt vatten
  • Fyllning

  • 150 g steklök
  • 2 st squash små
  • 3 st paprikor gärna olika färger
  • 1 st knippa grön sparris
  • 1 st liten fänkål
  • olivolja till stekning
  • salt och peppar
  • 3 dl riven ost
  • 150 g fetaost
  • 1 st ägg
  • 15 st oliver
  • 60 g cocktailtomater på kvist
  • Grön salsa

  • 2-3 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 st knippa persilja grovhackad
  • 2-3 st kvistar basilika eller mynta, grovhackade
  • 0.5 st citron det yttersta strimlade skalet
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 4-5 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Till garnering och servering

  • nymalen svartpeppar
  • tunna skivor parmaskinka

Gör så här

1

Mixa mjöl och smör till en smulig massa i matberedare monterad med kniv. Tillsätt vattnet, under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll. Platta ut degen till en rundel och lägg i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter. 

2

Fyllning  Skala löken. Ansa och skär squashen i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Bryt av den nedersta hårda delen av sparrisen. Kasta bitarna. Skär sparrisstjälkarna i mindre bitar. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Fräs grönsakerna var för sig i oljan, cirka 3 minuter vardera och ta upp dem på ett fat. Salta och peppra.

3

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degrundeln på mjölat bakplåtspapper, från mitten till kanterna, till en pajbotten, ca 30 cm i diameter. Lägg det tillsammans med papperet i en pajform, ca 26 cm i diameter, degen ska hänga över kanterna eller lägg den direkt på en papprad plåt.

4

Varva grönsaker, riven ost och 2/3 av fetaosten, smulad, i mitten av rundeln och vik pajkanten över. Pensla pajkanten med uppvispat ägg. 

5

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Toppa med oliverna och tomaterna och grädda ytterligare 15–25 minuter. 

6

Grön salsa Blanda ihop vitlök, persilja, basilika och citronskal på en skärbräda och hacka fint. Blanda citronsaft, olja och salt i en skål. Vänd ner det finhackade och blanda väl. Låt mogna i rumstemperatur i cirka 10 minuter.

7

Garnera pajen med resterande fetaost, grovsmulad, och peppra. Servera pajen med salsa och parmaskinka.


Kommentar:
Pajen blir mindre mäktig när vi hoppar över äggstanning och fyller den med nyfrästa grönsaker, oliver och fetaost. Ringla över den örtiga salsan vid serveringen.

Recept