Grönsakspaj med örtsalsa

Du behöver Pajdeg 5 dl vetemjöl 200 g kylskåpskallt smör 1 dl iskallt vatten Fyllning 150 g steklök 2 st squash små 3 st paprikor...

Tillagningstid: 75 minuter
5 bitar

Du behöver

Pajdeg

5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
1 dl iskallt vatten

Fyllning

150 g steklök
2 st squash små
3 st paprikor gärna olika färger
1 st knippa grön sparris
1 st liten fänkål
olivolja till stekning
salt och peppar
3 dl riven ost
150 g fetaost
1 st ägg
15 st oliver
60 g cocktailtomater på kvist

Grön salsa

2-3 st pressade vitlöksklyftor
1 st knippa persilja grovhackad
2-3 st kvistar basilika eller mynta, grovhackade
0.5 st citron det yttersta strimlade skalet
1 msk färskpressad citronsaft
4-5 msk olivolja
1 krm salt

Till garnering och servering

nymalen svartpeppar
tunna skivor parmaskinka

Gör så här

1

Mixa mjöl och smör till en smulig massa i matberedare monterad med kniv. Tillsätt vattnet, under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll. Platta ut degen till en rundel och lägg i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter. 

2

Fyllning  Skala löken. Ansa och skär squashen i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Bryt av den nedersta hårda delen av sparrisen. Kasta bitarna. Skär sparrisstjälkarna i mindre bitar. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Fräs grönsakerna var för sig i oljan, cirka 3 minuter vardera och ta upp dem på ett fat. Salta och peppra.

3

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degrundeln på mjölat bakplåtspapper, från mitten till kanterna, till en pajbotten, ca 30 cm i diameter. Lägg det tillsammans med papperet i en pajform, ca 26 cm i diameter, degen ska hänga över kanterna eller lägg den direkt på en papprad plåt.

4

Varva grönsaker, riven ost och 2/3 av fetaosten, smulad, i mitten av rundeln och vik pajkanten över. Pensla pajkanten med uppvispat ägg. 

5

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Toppa med oliverna och tomaterna och grädda ytterligare 15–25 minuter. 

6

Grön salsa Blanda ihop vitlök, persilja, basilika och citronskal på en skärbräda och hacka fint. Blanda citronsaft, olja och salt i en skål. Vänd ner det finhackade och blanda väl. Låt mogna i rumstemperatur i cirka 10 minuter.

7

Garnera pajen med resterande fetaost, grovsmulad, och peppra. Servera pajen med salsa och parmaskinka.


Kommentar:
Pajen blir mindre mäktig när vi hoppar över äggstanning och fyller den med nyfrästa grönsaker, oliver och fetaost. Ringla över den örtiga salsan vid serveringen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top