Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyftor
- 1 st rotselleri klyfta
- 1 st morot
- 2 msk rapsolja
- 1 l vatten
- 2 st grönsaksbuljong tärningar
- 1 dl vitt vin kan uteslutas
- 1 dl vispgrädde
Grönkålschipsen
3-4 st grönkål stjälkar
4-5 msk olivolja fungerar också med rapsolja
1 nypa flingsalt
0,5 kg grönkål
Gör så här
Repa loss bladen och skär bort den tjockare delen av skaftet som sitter längst ner. Strimla kålen i mindre bitar.
Skala lök, vitlök, rotselleri och morot. Finhacka lök och vitlök och skär rotselleri och morot i mindre bitar.
Hetta upp rapsoljan och låt grönsakerna svettas i oljan i någon minut utan att ta färg. Tillsätt vatten, buljongtärningar och vitt vin och låt allt få ett uppkok utan lock. På med locket och sjud i 10 minuter.
Tillsätt grönkålen i soppan tillsammans med grädde och smöret skuret i mindre bitar. Låt allt få ett uppkok. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Repa och skär kålen i mindre bitar som tidigare. Lägg ut grönkålen på en ugnsplåt med lite mellanrum mellan bladen, ringla över oljan och baka grönkålen mitt i ugnen i 10 minuter. Krydda med flingsalt.
Servera soppan med de frasiga grönkålschipsen.