Du behöver

    Du behöver

    Frikadeller

  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1.5 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 400 g kalvfärs (eller blandfärs)
  • 0.5 st lök råriven
  • 1 st potatis riven
  • 1 msk dijonsenap ljus
  • 0.5 tsk salt
  • vitpeppar nymalen
  • 2 msk hackad persilja
  • soppa
  • 450 g grönkål repad
  • 1 st lök hackad gul
  • 80 g smör
  • 8 dl kycklingbuljong vatten + fond eller tärning
  • 1 tsk anis malen
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

1
Frikadeller Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ströbrödet i mjölken och grädden, rör om och låt svälla i 10 minuter.
2
Arbeta ihop med färs och övriga ingredienser, forma runda frikadeller med skedar eller blöta händer. Lägg i en långpanna eller form, sätt in i ugnen och häll på kokande vatten.
3
Låt sjuda i ugnen till de är genomkokta i 15–20 minuter.
4
Soppa Förväll grönkålen i kokande saltat vatten i 4–5 minuter. Lyft upp och pressa ur vattnet.
5
Fräs löken i en matsked av smöret utan att den tar färg. Tillsätt grönkålen, anisen och häll på buljongen, koka upp och kör soppan i mixer tillsammans med smöret. Smaka av med salt och peppar.
6
Servera soppan med frikadellerna i.

Kommentar:
Får du inte tag på färsk grönkål kan du hitta denna läckerhet i frysdisken.

Recept // Fler nötköttrecept