Grönkålspaj med hasselnötter

Du behöver 3 dl vetemjöl (180 g) 150 g smör kylskåpskallt smör, skuret i tärningar 1 st ägg kylskåpskallt Till fyllningen 1 l grönkålsblad (cirka...

Tillagningstid: 105 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 150 g smör kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
  • 1 st ägg kylskåpskallt

Till fyllningen

1 l grönkålsblad (cirka 200 g) hackade
2 msk rapsolja
3 st ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymalen
3 dl grädde
150 g ost
2 dl hasselnötskärnor rostade
1 msk smör

Till pajdegen

Gör så här

1

Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll. Tryck ut degen i 4–5 mindre pajformar eller i en rund stor pajform. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.

2

 

Sätt ugnen på 225 grader. Fräs kålen i olja cirka 3 minuter. Låt svalna. Blanda ihop ägg, salt, peppar och grädde. Vänd ner den rivna osten och blanda i kålen. Fördela fyllningen i pajerna/pajen. Grovhacka och strö över hasselnötskärnorna. 

3

 

Täck med smörad aluminiumfolie. Sätt in pajerna i nedre delen av ugnen och sänk ugns-temperaturen till 200 grader. Grädda cirka 25 minuter för de små, cirka 45 minuter för den stora, tills äggsmeten har stannat, känn med provsticka. Ta bort folien de sista 5–10
minuterna, så att pajerna/
pajen får fin färg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top