RECEPT FRÅN IK

Gul & grön sparris med pocherat ägg och citronhollandaise

Här är det de späda sparrisstjälkarna som står i centrum tillsammans med pocherade ägg

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 250 g grön sparris 1 knippe
  • 250 g vit sparris 1 knippe
  • Citronhollandaise

  • 200 g smör
  • 2 st äggulor
  • 2 msk vatten
  • 0.5 tsk pressad citronsaft
  • 0,5 st rivet citronskal av en halv citron
  • salt
  • Pocherat ägg

  • 4 st ägg
  • 1.5 l vatten
  • 0.5 dl ättiksprit
  • 1 msk salt
  • Garnering

  • krasse

Gör så här

1

Citronhollandaise: Smält smöret. Fyll en större kastrull med vatten och placera en mindre kastrull inuti den större.

2

Blanda äggulor och vatten i den lilla kastrullen. Hetta upp vattnet i den undre kastrullen, men det får inte börja koka. Rör hela tiden i äggsmeten tills den börjar tjockna lite.

3

Lyft bort kastrullen från vattenbadet och från värmen. Häll ner det smälta smöret i en stråle under konstant vispning. Var väldigt noga med att inte få med smörets vita bottensats. Smaksätt med citronsaft, citronskal samt lite salt.

4

Bryt av basen på den gröna sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Ta av och spola av sparrisen i kallt vatten. Låt rinna av. Skala den vita sparrisen och skär av lite av den nedre delen. Koka i lättsaltat vatten i 4–5 minuter. Koktiden varierar beroende på hur tjock sparrisen är – känn med sticka. Häll av vattnet och låt ånga av. Lägg sparrisen på ett uppläggningsfat.

5

Pocherat ägg: Koka upp vatten, ättika och salt i en vid kastrull. Knäck försiktigt ner äggen i varsin liten kopp. Vispa kraftigt i det kokande vattnet med en ballongvisp så att vattnet virvlar runt. Släpp försiktigt ner äggen i vattnet och låt koka i ca 3 minuter. Rör under tiden med en hålslev så att vattnet rör sig. Ta upp äggen och lägg på en plan tallrik.

6

Placera äggen på sparrisen, klipp över krasse och servera med såsen.


Recept