Grön sparris med hollandaise

Du behöver 2 st sparris knippen grön vatten lättsaltat Hollandaise: 200 g smör 3 st äggulor 3 msk vatten citronsaft ca 1 msk pressad 1...

Tillagningstid: 20 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 st sparris knippen grön
  • vatten lättsaltat

Hollandaise:

200 g smör
3 st äggulor
3 msk vatten
citronsaft ca 1 msk pressad
1 krm salt
1 krm vitpeppar malen

Till garnering

100 g forellrom eller laxrom
1 st lime i klyftor

Gör så här

1
Börja med hollandaisesåsen: Det behövs en stålkastrull som kan ställas i en lite större kastrull med sjudande vatten.

2
Smält smöret och låt det svalna lite, då skiras det så att utfällningar samlas i en bottensats.

3
Vispa kraftigt samman äggulor, vatten och citronsaft i kastrullen. Ställ ner kastrullen i vattnet och vispa tills gulorna börjar tjockna.

4
Vispa ner smöret (ej bottensatsen) i äggpöset, tunn stråle i början, mer vartefter. Vispa hela tiden tills smöret vispats in och såsen är tjock och pösig. Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar. Lägg lock på kastrullen och håll såsen ljummen bredvid plattan till serveringsdags.

5
Lägg sparrisarna i kokande, lättsaltat vatten och koka dem precis möra, cirka 8 minuter. De ska inte bli mjuka så att de faller samman. Ta upp med hålslev och låt rinna av.

6
Lägg upp på ljumma förrättstallrikar, gjut sås i ett band över och strö rom ovanpå såsen. Sätt en limeklyfta på varje tallrik. Servera omedelbart.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top