RECEPT FRÅN

Grön ärtsoppa med crème fraiche
Av Maria Zihammou. Foto: Lee Kearney
Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st klyfta vitlök
- 1 st klyfta rotselleri
- 1 st palsternacka
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 l vatten
- 1 st buljongtärning vegetarisk eller kyckling
- 1 dl vispgrädde
- 400 g frysta ärtor tinade
- salt och svartpeppar
- 0.5 dl crème fraîche
- 2 msk finriven pepparrot
- knäckebröd och smör
- 0.5 dl pumpafrön
Till servering
Gör så här
1
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär rotselleri och palsternacka i mindre bitar. Hetta upp smör och olja i en rejäl kastrull. Fräs ett par minuter tills grönsakerna fått lite färg.
2
Tillsätt vatten och buljongtärning och koka upp. Sjud soppan tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt vispgrädde och ärtor och låt allt få ett uppkok.
3
Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Rör crème fraichen slät med en sked. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med crème fraiche och riven pepparrot. Ringla gärna över lite olivolja på toppen.
4
Servera med knäckebröd, smör och rostade pumpafrön.
Kommentar:
Soppan är lätt att svänga ihop med gröna ärtor från frysen. Fräs gärna tärnat äpple med lite smör att toppa soppan med.
Soppan är lätt att svänga ihop med gröna ärtor från frysen. Fräs gärna tärnat äpple med lite smör att toppa soppan med.