Grillad röding med örthollandaise

Du behöver Örthollandaise 75 g smör rumstempererat 3 st äggulor 1.5 dl vispgrädde citron saften av 1 salt och peppar oregano några kvistar färsk lök...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

Örthollandaise

75 g smör rumstempererat
3 st äggulor
1.5 dl vispgrädde
citron saften av 1
salt och peppar
oregano några kvistar färsk
lök finskuren blast av

Fisken

2 st rödingar hela, à 300–400 g
olivolja till pensling
salt och peppar
1 st citron
1 st dill knippe

Gör så här

1
Örthollandaise: Lägg smöret i en kastrull (ej av aluminium). Tillsätt äggulor och grädde. Sätt i ett sjudande vattenbad och vispa tills såsen tjocknar. Häll i citronsaften, salta och peppra. Hacka oreganon och blanda i den och lökblasten.

2
Röding Skär upp buken, ta ur fisken. Skölj noga i vatten. Pensla med olivolja, salta och peppra väl, även inuti. Dela citronen och gnid in fisken. Fyll buken med dillen.

3
Lägg rödingarna på uppvärmt grillgaller. Grilla på båda sidor i cirka 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd bara en gång. Servera med nykokt färskpotatis och örthollandaise. Kokta sockerärter och grillad lök är gott till.


Kommentar:
Ur boken ”Morberg grillar” av Per Morberg, Bonnier fakta, foto Martin Löf

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top