Du behöver
- 75 g smör rumstempererat
- 3 st äggulor
- 1.5 dl vispgrädde
- citron saften av 1
- salt och peppar
- oregano några kvistar färsk
- lök finskuren blast av
- 2 st rödingar hela, à 300–400 g
- olivolja till pensling
- salt och peppar
- 1 st citron
- 1 st dill knippe
Örthollandaise
Fisken
Gör så här
1
Örthollandaise: Lägg smöret i en kastrull (ej av aluminium). Tillsätt äggulor och grädde. Sätt i ett sjudande vattenbad och vispa tills såsen tjocknar. Häll i citronsaften, salta och peppra. Hacka oreganon och blanda i den och lökblasten.
2
Röding Skär upp buken, ta ur fisken. Skölj noga i vatten. Pensla med olivolja, salta och peppra väl, även inuti. Dela citronen och gnid in fisken. Fyll buken med dillen.
3
Lägg rödingarna på uppvärmt grillgaller. Grilla på båda sidor i cirka 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd bara en gång. Servera med nykokt färskpotatis och örthollandaise. Kokta sockerärter och grillad lök är gott till.
Kommentar:
Ur boken ”Morberg grillar” av Per Morberg, Bonnier fakta, foto Martin Löf
Ur boken ”Morberg grillar” av Per Morberg, Bonnier fakta, foto Martin Löf