RECEPT FRÅN IK

Grillad röding med örthollandaise

Av .

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Örthollandaise

  • 75 g smör rumstempererat
  • 3 st äggulor
  • 1.5 dl vispgrädde
  • citron saften av 1
  • salt och peppar
  • oregano några kvistar färsk
  • lök finskuren blast av
  • Fisken

  • 2 st rödingar hela, à 300–400 g
  • olivolja till pensling
  • salt och peppar
  • 1 st citron
  • 1 st dill knippe

Gör så här

1
Örthollandaise: Lägg smöret i en kastrull (ej av aluminium). Tillsätt äggulor och grädde. Sätt i ett sjudande vattenbad och vispa tills såsen tjocknar. Häll i citronsaften, salta och peppra. Hacka oreganon och blanda i den och lökblasten.
2
Röding Skär upp buken, ta ur fisken. Skölj noga i vatten. Pensla med olivolja, salta och peppra väl, även inuti. Dela citronen och gnid in fisken. Fyll buken med dillen.
3
Lägg rödingarna på uppvärmt grillgaller. Grilla på båda sidor i cirka 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd bara en gång. Servera med nykokt färskpotatis och örthollandaise. Kokta sockerärter och grillad lök är gott till.

Kommentar:
Ur boken ”Morberg grillar” av Per Morberg, Bonnier fakta, foto Martin Löf

Recept // Fler fiskrecept