RECEPT FRÅN IK

Grillad laxsida med asiatisk smak

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 dl strösocker
  • 0,75 dl Kikkoman
  • 0.5 msk risvinäger
  • finrivet skal från 1 lime
  • saft från 1 lime
  • 1 tsk maizena
  • 650 g laxsida med skinn
  • olja att pensla gallret med
  • rostade sesamfrön
  • Stekta grönsaker

  • 100 g babyspenat
  • 250 g frysta tinade sojabönor
  • 8 st salladslökar
  • rapsolja att steka i
  • salt
  • 1 msk finhackad inlagd ingefära
  • Servering

  • kokt basmatiris
  • ingefära- och chilisås

Gör så här

1

Pressa vitlöken och blanda med socker, kikkoman, risvinäger, skal och saft från lime och maizena i en kastrull.

2

Låt allt koka i någon minut under vispning till en simmig glaze. Låt svalna. Lägg fisk­en i en bunke (med skinnet kvar). Pensla med glazen runt om, låt sedan ligga kallt i glazeni 1 timma. Pensla gallret med olja.

3

Ta upp laxen ur bunken och låt det mesta av glazen rinna av. Grilla först skinnsidani ca 10 minuter. Vänd fisken med hjälp av stekspadar och grilla den andra sidan i ca 10 minuter.

4

Lägg laxen på ett uppläggningsfat och strö över sesamfrön.

5

Stekta grönsaker:  Stek baby­spenat, sojabönor och salladslök i rapsolja i en stekpanna, lite åt gången. Salta. Rör ner ingefäran i de varma grön­sakerna.

6

Servera laxen med de stekta grönsakerna, ingefära- och chilisåsen och kokt ris.


Recept