RECEPT FRÅN IK

Grillad laxkotlett med risotto

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

    Risotto i kopp

  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl risottoris
  • 5 dl hönsbuljong hemlagad eller koncentrerad fond + vatten 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 krm torkade örter t ex rosmarin
  • 3 msk färskriven parmesan
  • Forellromsås

  • 2 dl syrad grädde
  • 3-4 msk forellrom
  • Laxfjärilar

  • 4 bitar laxfilé gärna fjärilskotletter
  • 0.5 st citron färskpressad saft
  • flingsalt
  • citronpeppar
  • grovmalen svartpeppar
  • 4 st citronskivor
  • färsk timjan
  • en god sallad till servering

Gör så här

1

Risotto: Skala, finhacka och fräs löken i oljan i en gryta utan att den tar färg, cirka 5 minuter. Blanda i riset och fräs under omrörning 1–2 minuter. 

2

Koka upp buljongen och vinet i en liten kastrull och späd riset med cirka 2 dl, koka på svag värme och rör om då och då. Blanda i smulade örter.  Tillsätt sedan mer av buljong- och vinblandningen i omgångar,
1 1/2 dl i taget, allteftersom den sugs upp av riset. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, cirka 20 minuter.  Ta grytan från värmen, rör ner riven ost.

3

Vid servering, fördela risotton i koppar och toppa med flagad parmesan.

4

Forellromsås: Blanda syrad grädde och forellrom i en skål.

5

Laxfjärilar: Hetta upp en stekpanna. Lägg i laxen och bryn den på medelvärme cirka 2 minuter på varje sida. Ringla över citronsaften, salta, peppra och efterstek under lock cirka 3 minuter eller tills den är precis genomstekt. Toppa med citronskivorna och timjan. Servera laxen med risotto, forellromsås och sallad.

6

Tips: Syrad grädde är en ganska ny produkt i mejeridisken, den passar fint till forellromsåsen och är mycket lik rysk smetana, så som den smakar i Ryssland. 


Kommentar:
Gör gärna en sallad på blandade salladsblad, pinjenötter och fin olivolja att servera till laxen.

Recept