Du behöver
Sötpotatismos
500 g sötpotatis
25 g smör
1 tsk salt
Laxbiffar
500 g skinn- och benfri laxfilé
1 st litet ägg
1 st vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 st lime
2 msk rostad lök
Citronsmör
75 g rumstempererat smör
citron
0.5 tsk salt
Gurksallad med jalapeño
1 st gurka
1 st grönt äpple
3 st färska jalapeno
0.5 dl finhackad dill
1 st lime
0.5 msk olivolja
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
olja
Gör så här
Sötpotatismos Sätt ugnen på 200 grader. Pricka sötpotatisen med gaffel, lägg i ugnsfast form. Baka i cirka 35 minuter eller tills de är helt mjuka inuti. När de är klara, gröp ur köttet ner i en skål. Mixa ihop med smör och salt.
Laxbiffar Gör biffar, smör och sallad när sötpotatisen är i ugnen. Skär laxen i bitar och mixa snabbt ihop med ägg, vitlök, sambal och limeskal i matberedare till en grov färs. Vänd i den rostade löken. Forma fyra biffar med fuktade händer. Plasta och låt vila i kylen.
Citronsmör Blanda ingredienserna till smöret.
Gurksallad Skala gurkan, dela på längden och gröp ur kärnhuset. Skiva halvcentimetertjockt. Kärna ur och fintärna äpplet. Finhacka jalapeñon, blanda med äpple, gurka, dill, lime, olivolja, salt och peppar.
Salta, peppra och pensla biffarna med olja. Grilla eller stek 2 minuter per sida eller tills de är precis genomstekta.
Våra laxbiffar får extra smak av lite rostad lök i smeten. Servera med fräsch, kryddig gurksallad och ett läckert sötpotatismos.