RECEPT FRÅN IK

Grillad laxbiff med sötpotatismos

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

    Sötpotatismos

  • 500 g sötpotatis
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • Laxbiffar

  • 500 g skinn- och benfri laxfilé
  • 1 st litet ägg
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 st lime
  • 2 msk rostad lök
  • Citronsmör

  • 75 g rumstempererat smör
  • citron
  • 0.5 tsk salt
  • Gurksallad med jalapeño

  • 1 st gurka
  • 1 st grönt äpple
  • 3 st färska jalapeno
  • 0.5 dl finhackad dill
  • 1 st lime
  • 0.5 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olja

Gör så här

1

Sötpotatismos Sätt ugnen på 200 grader. Pricka sötpotatisen med gaffel, lägg i ugnsfast form. Baka i cirka 35 minuter eller tills de är helt mjuka inuti. När de är klara, gröp ur köttet ner i en skål. Mixa ihop med smör och salt.

2

Laxbiffar Gör biffar, smör och sallad när sötpotatisen är i ugnen. Skär laxen i bitar och mixa snabbt ihop med ägg, vitlök, sambal och limeskal i matberedare till en grov färs. Vänd i den rostade löken. Forma fyra biffar med fuktade händer. Plasta och låt vila i kylen.

3

Citronsmör Blanda ingredienserna till smöret.

4

Gurksallad Skala gurkan, dela på längden och gröp ur kärnhuset. Skiva halvcentimetertjockt. Kärna ur och fintärna äpplet. Finhacka jalapeñon, blanda med äpple, gurka, dill, lime, olivolja, salt och peppar.

5

Salta, peppra och pensla biffarna med olja. Grilla eller stek 2 minuter per sida eller tills de är precis genomstekta.


Kommentar:
Våra laxbiffar får extra smak av lite rostad lök i smeten. Servera med fräsch, kryddig gurksallad och ett läckert sötpotatismos.

Recept