Grillad gravad lax med senapspicklade grönsaker

Du behöver 2 tsk svartpepparkorn hela 50 g salt 50 g strösocker 800 g laxfilé med skinnet kvar 5.5 st gröna sparrisar i bitar 1...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 tsk svartpepparkorn hela
  • 50 g salt
  • 50 g strösocker
  • 800 g laxfilé med skinnet kvar
  • 5.5 st gröna sparrisar i bitar
  • 1 st morot skivad
  • 1 st broccoli i små buketter
  • 0.5 st blomkålshuvud i små buketter
  • 0.25 st vitkål tärnat
  • 1 st färsklök strimlad

Dressing:

1.5 msk dijonsenap grovkornig
2 msk honung
2 tsk ättika (12 %)
1 dl crème fraîche
salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör:

dill
färskpotatis nykokt
citronklyftor

Gör så här

1
Krossa svartpepparn grovt i en mortel. Blanda med salt och socker. Lägg laxen på ett fat med kant och gnid den med salt-/socker­blandningen, täck med plast och ställ kallt i 2 dygn. Vänd laxen ett par gånger varje dygn under tiden.

2
Koka sparris, morot, broccoli och blomkål i 1 minut i saltat vatten. Spola med kallvatten och låt rinna av ordentligt på en ren handduk. Rör ihop dressingen och vänd ihop alla grönsaker med denna, även vitkål och lök.

3
Skär laxen i portionsbitar utan skinn. Grilla dem runt om i

4
2 minuter så de får fin färg men fortfarande har en rå kärna.

5
Servera till de picklade grönsakerna, garnera med dill och bjud nykokt färskpotatis samt citron till.


Kommentar:
Tid: 45 minuter + tid för gravning.
Receptet ger 4-6 portioner.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top