RECEPT FRÅN IK

Griljerad skinka på klassiskt vis

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 30 minuter
3 kilon

Du behöver

  • 3 kg kokt skinka
  • Griljering

  • 2 msk standardsenap
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk ljus baksirap
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk malen ingefära
  • 3 msk ströbröd
  • Till garnering

  • juläpplen
  • grönkål
  • Till servering

  • senap

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skär bort eventuell svål på skinkan, och lämna fettkant efter smak. Lägg skinkan på en papprad plåt.

3

Griljering Blanda svensk senap, dijonsenap, sirap, socker, potatismjöl och ingefära i en skål. Bred griljeringen på skinkan i ett jämnt lager. Sikta över ströbrödet i ett tunt lager över skinkan.

4

Sätt in plåten på ett galler i nedersta delen av ugnen tills ytan fått fin färg, cirka 10 minuter.

5

Låt skinkan kallna. Skär den i tunna skivor och garnera fatet med äpplen och grönkål. Servera med din favoritsenap.

6

Tips: Gör gärna griljeringen dagen innan och låt skinkan kallna och ”sätta sig” över natten. Då blir det lättare att skära fina skivor. Förvara i kylskåp.


Kommentar:
Skinkan är mångas absoluta favorit på julbordet, vi griljerar den med två sorters senap och lite malen ingefära.

Recept