
Griljerad skinka på klassiskt vis
Av Lena Söderström. Foto: Eva Hildén
Du behöver
- 3 kg kokt skinka
- 2 msk standardsenap
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk ljus baksirap
- 1 msk strösocker
- 1 msk potatismjöl
- 1 tsk malen ingefära
- 3 msk ströbröd
- juläpplen
- grönkål
- senap
Griljering
Till garnering
Till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär bort eventuell svål på skinkan, och lämna fettkant efter smak. Lägg skinkan på en papprad plåt.
Griljering Blanda svensk senap, dijonsenap, sirap, socker, potatismjöl och ingefära i en skål. Bred griljeringen på skinkan i ett jämnt lager. Sikta över ströbrödet i ett tunt lager över skinkan.
Sätt in plåten på ett galler i nedersta delen av ugnen tills ytan fått fin färg, cirka 10 minuter.
Låt skinkan kallna. Skär den i tunna skivor och garnera fatet med äpplen och grönkål. Servera med din favoritsenap.
Tips: Gör gärna griljeringen dagen innan och låt skinkan kallna och ”sätta sig” över natten. Då blir det lättare att skära fina skivor. Förvara i kylskåp.
Skinkan är mångas absoluta favorit på julbordet, vi griljerar den med två sorters senap och lite malen ingefära.