RECEPT FRÅN IK

Grekisk soppa med ostbröd

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st röda paprikor
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • olivolja till stekning
  • 0.5 tsk torkad oregano
  • 0.5 tsk torkad rosmarin
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 1 burk krossade tomater
  • 7.5 dl grönsaksbuljong
  • 0.75 dl röda linser
  • salt och svartpeppar
  • 3 msk citronsaft
  • Ostbröd

  • 1 st baguette
  • 0.5 dl olivolja
  • 100 g lagrad ost
  • färska örter + extra till garnering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 250 grader grill. Kvarta paprikorna på längden och kärna ur. Lägg ­bitarna med snittsidan nedåt på en papprad plåt.

2

Rosta paprikorna högt upp i ugnen tills skalet får svarta blåsor, 10–15 minuter. Låt svalna lite och dra av skalet. Slå av grillen och sänk ugnsvärmen till 225 grader.

3

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och slanta morötterna. Fräs lök, vitlök och morötter i olivolja med kryddorna, tills löken börjar bli mjuk.

4

Tillsätt tomater, buljong, linser och paprika. Låt koka i 10 minuter. Mixa och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

5

Skär djupa skåror i baguetten. Pensla den med olivolja, även mellan skivorna. Hyvla osten och tryck ner skivor i skårorna. Tryck även ner färska örter. Lägg brödet på papprad plåt, gratinera mitt i ugnen i 5–10 minuter.

6

Garnera soppan med oregano. Servera med brödet.


Kommentar:
Rostad paprika ger en djup, fyllig, söt smak till soppan. Den ostfyllda baguetten är ett riktigt läckert tillbehör som få kan motstå.

Recept