Grekisk potatisgratäng

Du behöver 3 st schalottenlökar 3 st vitlöksklyftor 1 kruka salvia eller timjan 0.5 dl olivolja 200 g fetaost 3 dl mjölk 1 krm vitpeppar...


4 portioner

Du behöver

  • 3 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka salvia eller timjan
  • 0.5 dl olivolja
  • 200 g fetaost
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm vitpeppar salt
  • 8.5 st potatis ca 800 g

Gör så här

1
Skala lökarna och skär dem i skivor. Skala och finhacka vitlökarna. Plocka salviabladen och spara 10 blad till garnering.

2
Spara 1 matsked av oljan. Värm resten av oljan i en stekpanna. Lägg i salviabladen och fräs dem ett ögonblick. Ta upp dem och lägg dem på en assiett. Fräs lök och vitlök blanka och mjuka i oljan. Ställ dem åt sidan.

3
Smula osten och blanda ut den med mjölken, gärna i mixer eller med stavmixer. Krydda med peppar och salt om så behövs.

4
Koka upp 2 1/2 liter vatten i en stor kastrull.

5
Borsta och skölj potatisarna väl. De ska inte skalas. Skiva potatisarna med matberedarens hyvelskiva. Lägg skivorna direkt i det kokande vattnet och koka upp under omrörning så att skivorna inte klibbar samman. Vattnet kommer att bli simmigt av potatisstärkelsen. Koka 3 minuter och sila av vattnet väl.

6
Blanda ner salviablad, lök samt mjölk med ost i bunken med potatisskivorna. Lägg upp i en ugnssäker form som rymmer 1 1/2 liter. Droppa den sparade oljan över.

7
Grädda på nedre falsen i ugnen i 200 grader 40-45 minuter tills ytan fått lite färg.

8
Serveras som ensamrätt med sallad och bröd till, till lammstek, till pannstekta biffar, till grillat kött.


Kommentar:
Fler fina potatisrecept hittar du om du klickar på länkarna!

Välj bröd till som passar vid ev. allergi.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top