Du behöver
- 3 st schalottenlökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 kruka salvia eller timjan
- 0.5 dl olivolja
- 200 g fetaost
- 3 dl mjölk
- 1 krm vitpeppar salt
- 8.5 st potatis ca 800 g
Gör så här
1
Skala lökarna och skär dem i skivor. Skala och finhacka vitlökarna. Plocka salviabladen och spara 10 blad till garnering.
2
Spara 1 matsked av oljan. Värm resten av oljan i en stekpanna. Lägg i salviabladen och fräs dem ett ögonblick. Ta upp dem och lägg dem på en assiett. Fräs lök och vitlök blanka och mjuka i oljan. Ställ dem åt sidan.
3
Smula osten och blanda ut den med mjölken, gärna i mixer eller med stavmixer. Krydda med peppar och salt om så behövs.
4
Koka upp 2 1/2 liter vatten i en stor kastrull.
5
Borsta och skölj potatisarna väl. De ska inte skalas. Skiva potatisarna med matberedarens hyvelskiva. Lägg skivorna direkt i det kokande vattnet och koka upp under omrörning så att skivorna inte klibbar samman. Vattnet kommer att bli simmigt av potatisstärkelsen. Koka 3 minuter och sila av vattnet väl.
6
Blanda ner salviablad, lök samt mjölk med ost i bunken med potatisskivorna. Lägg upp i en ugnssäker form som rymmer 1 1/2 liter. Droppa den sparade oljan över.
7
Grädda på nedre falsen i ugnen i 200 grader 40-45 minuter tills ytan fått lite färg.
8
Serveras som ensamrätt med sallad och bröd till, till lammstek, till pannstekta biffar, till grillat kött.
Fler fina potatisrecept hittar du om du klickar på länkarna!
Välj bröd till som passar vid ev. allergi.