
Gravlax med hovmästarkräm
Av Lena Söderström. Foto: Eva Hildén Smith
Du behöver
- 1 kg laxfilé med skinn
- 4 msk salt
- 3 msk strösocker
- 3 msk finhackad dill
- 2 dl crème fraîche
- 1 msk standardsenap
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk rapsolja
- 1.5 krm salt
- 1 msk strösocker
- 1.5 krm vitpeppar
- 1 msk äppelcidervinäger
- 3 msk finhackad dill
Gravlax
Hovmästarkräm
Gör så här
Gravlax Lägg laxen på en bit bakplåts- eller smörpapper. Gnid in laxfilén runtom med salt, och strö över sockret och dillen på köttsidan. Låt laxen ligga med köttsidan upp i rumstemperatur cirka 20 minuter.
Slå in laxen i smörpapper till ett tätt paket. Lägg paketet i en rymlig plastpåse på ett fat och ställ i kylen. Vänd laxpaketet 2–3 gånger under gravningen. Häll bort laken som bildas, annars blir fisken för salt. Fisken är färdiggravad efter 2 dygn.
Hovmästarkräm Blanda ihop crème fraiche, senapssorter och olja. Smaka av med salt, socker, peppar och vinäger. Blanda i dillen.
Ta fram laxen och skrapa bort dillen. Skär laxen i tunna skivor. Servera med krämen.
Det är fint att lägga upp den hemgravade laxen som små rosor kring hovmästarkrämen