RECEPT FRÅN IK

Gravlax med hovmästarkräm

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 15 minuter
6 portioner

Du behöver

    Gravlax

  • 1 kg laxfilé med skinn
  • 4 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk finhackad dill
  • Hovmästarkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk standardsenap
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk rapsolja
  • 1.5 krm salt
  • 1 msk strösocker
  • 1.5 krm vitpeppar
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk finhackad dill

Gör så här

1

Gravlax Lägg laxen på en bit bakplåts- eller smörpapper. Gnid in laxfilén runtom med salt, och strö över sockret och dillen på köttsidan. Låt laxen ligga med köttsidan upp i rumstemperatur cirka 20 minuter.

2

Slå in laxen i smörpapper till ett tätt paket. Lägg paketet i en rymlig plastpåse på ett fat och ställ i kylen. Vänd laxpaketet 2–3 gånger under gravningen. Häll bort laken som bildas, annars blir fisken för salt. Fisken är färdiggravad efter 2 dygn.

3

Hovmästarkräm Blanda ihop crème fraiche, senapssorter och olja. Smaka av med salt, socker, peppar och vinäger. Blanda i dillen.

4

Ta fram laxen och skrapa bort dillen. Skär laxen i tunna skivor. Servera med krämen.


Kommentar:
Det är fint att lägga upp den hemgravade laxen som små rosor kring hovmästarkrämen

Recept