Du behöver
- 1 bitar laxfilé skinn- och benfri
- 2-3 msk salt
- 1 msk strösocker
- 2 msk flytande honung
- 0.5 tsk gula senapsfrön
- 2 msk finhackad dill
Till garnering och servering
dillvippor
citronklyftor
crème fraîche
Gör så här
Lägg laxen på en bit bakplåts- eller smörpapper. Gnid in laxfilén runtom med salt. Strö över socker på båda sidor. Låt laxen ligga i rumstemperatur cirka 20 minuter.
Ringla över honungen, strö över senapsfrön och dill. Slå in laxen i papperet till ett tätt paket. Lägg paketet i en plastpåse och lägg på ett fat i kylen. Vänd 2–3 gånger under gravningstiden. Laxen är klar att ätas efter 2 dygn.
Torka av och skär laxen i skivor. Garnera med dill. Servera med citron och crème fraiche.
Tips: Använd helst filé från en lax som inte är alltför stor eller grava ryggfilé av lax för jämnare gravning.
Årets gravlax smaksätts med senapsfrö, dill och honung och serveras med crème fraiche.