Apelsin- och rosmaringravad lax

Gravad lax är ett måste till jul. Servera med en läcker senapskräm.


6-8 bufféportioner

Du behöver

  • 1 hel bit lax med skinn ca 1,2 kg
  • 1 deciliter strösocker
  • ½ deciliter salt
  • 1 ½ matsked finhackad rosmarin
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • Senapskräm
  • 4 matskedar majonnäs
  • 1 matsked fransk senap
  • 3 deciliter vispgrädde
  • Vitvinsvinäger
  • 1 tesked salt
  • 1 kryddmått vitpeppar
  • Garnering
  • Färsk rosmarin
  • Apelsinskivor

Gör så här

1

Putsa laxen och dela den i två halvor. Blanda socker och salt med finhackad rosmarin.

2

Tillsätt apelsinskalet i socker- och saltblandningen. Strö blandningen över den ena laxbiten. Lägg den andra halvan över så att skinnsidorna kommer utåt.

3

Lägg laxen i dubbla plastpåsar och låt vila i kylen i ca 3 dagar. Vänd laxhalvorna ett par gånger under tiden.

4

Senapskräm: Blanda majonnäs och senap. Vispa grädden fluffig, men inte alltför hårt. Blanda grädden med senapsmajonnäsen. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

5

Garnering: Skär laxen i tunna skivor. Garnera med rosmarin och skivad apelsin, servera med senapskrämen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top