Gravad kolja med gindusch

Du behöver 2 tsk kryddpeppar 0.5 dl salt grovt 0.5 dl strösocker 1 st enris koljafilé à ca 500 g, helst med skinnet kvar, fryst...


0 portioner

Du behöver

  • 2 tsk kryddpeppar
  • 0.5 dl salt grovt
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 st enris
  • koljafilé à ca 500 g, helst med skinnet kvar, fryst i minst 2 dygn
  • 1.5 dl hackad dill

Till servering

bröd grovt
smör till brödet
salladsblad
dillkvistar
gin en skvätt

Gör så här

1
Mortla kryddpepparn och blanda med salt och socker. Tvätta enriset och skär det i bitar. Skölj fisken och torka av med hushållspapper. Strö saltblandningen på fisken, lägg dill och enris på den ena fiskfilén och lägg den andra ovanpå, skinn-sidorna ska vara utåt.

2
Lägg fisken i en plastpåse, släpp ut luften och knyt ihop. Lägg eventuellt i ytterligare en plastpåse så att ingen saft tränger ut.

3
Lägg fiskpåsen i en trång form med något tungt ovanpå. Låt ligga i press i

4
kylen i två dygn, vänd fisken ett par gånger under tiden.

5
Bred smör på brödet, lägg på ett salladsblad och fisken tunt skivad. Toppa med några stänk gin och en dillkvist.

6
Servera gärna med en kall öl och för den som vill en snaps därtill.


Kommentar:
Tid 15 minuter + 2 dagar i kylen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top