Gratinerad spätta med fänkål

Den tunna spättan passar perfekt att gratinera, här med fänkål och purjolök. Lite vitt vin i såsen ger lyxsmak åt vardagen.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g rödspättafilé fryst MSC-märkt
  • salt och vitpeppar
  • 1 st fänkål
  • 1 st purjolök det vita
  • 2 msk smör + 1 msk till formen
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk dragon torkad
  • 1 msk persilja finhackad
  • 50 g parmesanost finriven

Till servering

potatis kokt
citronklyftor
haricots verts

Gör så här

1

Tina fisken enligt anvisning på förpackningen.

2

Sätt ugnen på 225 grader.

3

Vik spättafiléerna dubbla och krydda med lite salt och vitpeppar på bägge sidor.

4

Dela fänkålen på mitten längs med och skär bort rotstocken längst ner. Snitta purjolöken längs med och skölj den ren i kallt vatten. Strimla fänkål och purjolök tunt.

5

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och fräs grönsakerna i ett par minuter så att de mjuknar något. Smörj en ugnsform med 1 msk smör.

6

Lägg ned spättafiléerna i formen. Tillsätt vinet i grönsakskastrullen och låt det få ett uppkok. Häll i grädden och låt blandningen koka upp. Smaksätt med dragon, persilja och krydda med lite salt och peppar. Tillsätt hälften av den rivna osten och blanda.

7

Häll såsen över fisken och strö över resten av osten. Sätt in gratängen högst upp i ugn-en. Baka i cirka 10 minuter och servera med kokt potatis, citronklyftor och haricots verts.

8

Tips  Fänkålen kan bytas ut mot bladspenat. En annan variant är att enbart använda purjolök i gratängsåsen.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top