Du behöver
- 800 g rödspättafilé fryst MSC-märkt
- salt och vitpeppar
- 1 st fänkål
- 1 st purjolök det vita
- 2 msk smör + 1 msk till formen
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 1 tsk dragon torkad
- 1 msk persilja finhackad
- 50 g parmesanost finriven
Till servering
potatis kokt
citronklyftor
haricots verts
Gör så här
Tina fisken enligt anvisning på förpackningen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vik spättafiléerna dubbla och krydda med lite salt och vitpeppar på bägge sidor.
Dela fänkålen på mitten längs med och skär bort rotstocken längst ner. Snitta purjolöken längs med och skölj den ren i kallt vatten. Strimla fänkål och purjolök tunt.
Hetta upp 2 msk smör i en kastrull och fräs grönsakerna i ett par minuter så att de mjuknar något. Smörj en ugnsform med 1 msk smör.
Lägg ned spättafiléerna i formen. Tillsätt vinet i grönsakskastrullen och låt det få ett uppkok. Häll i grädden och låt blandningen koka upp. Smaksätt med dragon, persilja och krydda med lite salt och peppar. Tillsätt hälften av den rivna osten och blanda.
Häll såsen över fisken och strö över resten av osten. Sätt in gratängen högst upp i ugn-en. Baka i cirka 10 minuter och servera med kokt potatis, citronklyftor och haricots verts.
Tips Fänkålen kan bytas ut mot bladspenat. En annan variant är att enbart använda purjolök i gratängsåsen.