Du behöver

  • 8 st tomater medelstora + lite salt
  • 1 kg färskpotatis kokt med skal
  • 0.5 dl bladpersilja hackad
  • timjan färsk, klippt
  • 0.5 dl olivolja
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

1
Skölj och dela tomaterna, lägg dem på ett galler med snittytan upp, strö över lite salt. Torka dem i ugnen, med en långpanna under, i ca 7-8 timmar i knappt 100 grader. Tomaterna ska bli lite rynkiga. Låt dem sedan svalna. De kan förvaras i kylskåp några dagar före användning. Vid längre förvaring bör de läggas i olivolja.
2
Skär potatisen i klyftor och lägg dem i en smord, ugnssäker form. Fördela tomaterna jämnt i formen. Strö över persilja och timjan.
3
Blanda olja, salt och svartpeppar i en redningsbägare, häll blandningen över gratängen. Hit kan rätten förberedas och stå och vänta övertäckt i kylskåpet.
4
Laga till gratängen i cirka 30 minuter i 225 graders ugnsvärme. Den smakar bäst ljummen och passar därför bra på ett buffébord.

Kommentar:
Blanda och ge från vårt buffé-förslag! Att torka tomaterna hemma tar tid, men de sköter sig själva i ugnen och torkningen kan göras några dagar i förväg.


Recept // Fler potatis & rotfrukterrecept